Digitalisering in de zorg; hoe ziet de toekomst eruit?

Online bijscholing of consults, het benutten van artificial intelligence en robothulp. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Alle reden voor een brainstorm over de toekomst van digitalisering in de zorgsector.
Digitalisering in de zorg; hoe ziet de toekomst eruit?

De nasleep van de pandemie, de opmars van artificial intelligence en de hoge druk op de zorgsector zorgen ervoor dat steeds meer bedrijven de mogelijkheden van digitalisering in de zorg onderzoeken. Ook binnen OrcaCare denken we graag mee over wat deze trend zou kunnen bieden. 

Net als in iedere ontwikkeling zien we voor de digitalisering in de zorg voorstanders en tegenstanders. Door slim gebruik te maken van de beschikbare technologie zijn processen efficiënter in te richten en kan er meer werk worden verzet. De vraag is, hoe ver kunnen we gaan? Wat kunnen we in de toekomst verwachten? En hoe behouden we het nodige persoonlijke contact?

De mogelijkheden van digitalisering in de zorg

Als landelijke organisatie waarin remote werken de norm is, maakt ook OrcaCare gebruik van de mogelijkheden die digitalisering ons biedt. Tegelijkertijd verkennen we de opties die we in de (nabije) toekomst binnen de sector kunnen benutten.

Effect op de gezondheidszorg

 • Adviesbureau zorg
  Artificial Intelligence (zelflerende machines en computersystemen) biedt kansen voor advies in de zorg. De analyse van medische data, diagnoses en behandelmethodes worden steeds meer geautomatiseerd. Complexe mobiliteitsvraagstukken worden hierdoor sneller in kaart gebracht waarmee de zorgervaring kan worden verbeterd.
 • Projectondersteuning in de zorg
  Samenwerkingsprocessen optimaliseren, zelflerende organisaties creëren, beheer dashboards op maat met notificaties voor planning, onderhoud, keuringen en trainingen of uitgebreide monitoring van investeringen en rendement. Digitalisering biedt in toenemende mate inzicht, overzicht en bijsturingsmogelijkheden. 
 • Training en coaching in de zorg
  Hoeveel consults doe jij al online? Onderzoek eens wat jouw organisatie kan optimaliseren in de digitalisering van onboardingstrajecten, online bijscholing of snelle kennisvragen over relevante onderwerpen. Zo hou je op een leuke en laagdrempelige manier de noodzakelijke kennis van jouw medewerkers op peil.
 • Detachering in de zorg
  Misschien wel de grootste uitdaging in de zorg, het werven en behouden van personeel. Benut uiteenlopende technische mogelijkheden voor jouw werving en selectieprocessen. Door deze op een unieke manier in te zetten wek je de interesse van potentiële kandidaten voor jouw (innovatieve) organisatie.

Denken buiten de kaders, buiten de gebaande paden. Digitalisering beperkt reistijd en verhoogd de efficiëntie maar er kan nog zoveel meer. Binnen de zorgsector gaat het vooral om het vinden van de juiste balans tussen digitaliseren en de menselijke maatvoering. Let hierbij ook op dat de gegevens die je vastlegt beschermd worden. Zorg dat jouw systemen bestand zijn tegen hacken en er geen persoonlijke data bij derden terecht kan komen.

Onze visie: menselijke waarden behouden met gebruik van de technologie

Voorlopig zijn er nog vele taken die niet (volledig) gedigitaliseerd kunnen worden. Denk aan de persoonlijke verzorging van cliënten, de onmisbare kennis van zorgspecialisten en keurmeesters die schouwingen en keuringen op locatie uitvoeren. Dankzij deze mensen blijft de kwaliteit van de zorg behouden en kan een veilig gebruik van hulpmiddelen worden gegarandeerd. 

Onze visie is dan ook om te kijken hoe technologie het werk voor deze mensen gemakkelijker kan maken. Hoe dit de werkdruk kan verlichten met behoud van de menselijke waarden. Hoe de zorg toegankelijker kan worden gemaakt voor alle betrokkenen terwijl patiënten en zorgmedewerkers de regie houden over de zorg die geboden wordt. Heb jij hier ideeën over? We horen het graag! 

Contact opnemen

Wil je meer weten over onze visie op de digitalisering in de zorg? Of heb je gerichte vragen over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op!

Categorieën

Vragen over interim projecten?

De juiste expertise, tijdelijke invulling van een positie, een keurmeester voor hulpmiddelen en schouwingen, gerichte trainingen op locatie. Bij OrcaCare vind je de mensen die je zoekt.